APIC Internationella infektionsförebyggande veckan

Denna vecka pågår den årliga internationella infektionsförebyggande veckan (IIPW), i syfte att öka medvetenheten om den roll infektionsbekämpning spelar för att förbättra patientsäkerheten.

IIPW organiseras av den USA baserade föreningen för yrkesverksamma inom infektionskontroll och epidemiologi (APIC) som är den ledande branschorganisationen vars mer än 15 000 medlemmar leder infektionsförebyggande program som räddar liv. APIC vidareutvecklar sitt uppdrag genom patientsäkerhet, genomförande, kompetens och certifiering, opinionsbildning och standardisering av data.

IIPW etablerades 1986 av president Ronald Reagan och genomförs den tredje veckan i oktober varje år. APIC leder den årliga ansträngningen att lyfta fram vikten av infektionsprevention bland vårdpersonal, administratörer, lagstiftare och konsumenter. Initiativet är nu formellt erkänt i många delar av världen däribland USA, Australien, Storbritannien, Mellanöstern och Sydostasien. I takt med att  IIPW expanderar kan  fler patienter dra nytta av säkrare sjukvårdsrutiner och en minskad risk för att drabbas av vårdrelaterade infektioner.

I år vill APIC hjälpa vårdgivare att bryta kedjan av infektioner och stoppa bakterier från att spridas i alla vårdmiljöer. Oavsett vilken bakterie det rör sig om så består varje kedja av sex länkar som kan brytas för att förhindra bakterien från att smitta en annan person. För att uppmärksamma IIPW och detta års tema ”Bryt infektionskedjan” kan du besöka webbsidan ”Infektionsprevention och du” (www.apic.org/infectionpreventionandyou)

Bactiguards infektionsförebyggande lösningar kan hjälpa till att bryta infektionskedjan genom katetrar med en tunn ädelmetallbeläggning som förhindrar att bakterier fäster och bildar biofilm, vilket minskar mängden vårdrelaterade infektioner avsevärt.

För att lära dig mer om IIPW gå in på Facebook och Twitter (#IIPW).