World Sepsis Day belyser allvaret med infektioner

World Sepsis Day är ett samarbetsprojekt som organiseras av Global Sepsis Alliance tillsammans med diverse privata aktörer med målet att öka medvetenheten om en av de vanligaste, men minst kända, sjukdomarna. Sepsis är den främsta dödsorsaken från infektion och dödar fler människor än cancer i utvecklingsländerna.

Sepsis, även känd som blodförgiftning, är ett potentiellt livshotande tillstånd som utlöses av en infektion eller skada. Kroppens immunsystem arbetar extra hårt vid en infektion vilket resulterar i att blodtillförseln till viktiga organ (såsom hjärna, hjärta, njurar) reduceras. Utan behandling kan sepsis leda till multiorgansvikt och dödsfall.[2]Sepsis drabbar flertalet patienter när de behandlas inom vården. Inom EU är den årliga siffran för antalet vårdrelaterade infektioner 4,5 miljoner och ca 37 000 dödsfall är direkt kopplade till dessa. Risken för vårdrelaterade infektioner är särskilt hög på intensivvårdsavdelningar (IVA) och där uppskattar Världshälsoorganisationen (WHO) att ca 30 %[3] av patienterna drabbas av en eller flera infektioner. Slutsatsen man kan dra är att den bästa lösningen för att förhindra sepsis är att förhindra uppkomsten av infektioner.

Ett sätt en person kan få sepsis är vid behandling med kateter vilket är den mest vanliga orsaken till infektioner i blodomloppet. Kateterrelaterade blodinfektioner (CRBSI) kan uppkomma vid användandet av en central venkateter och räknas bland de vanligast förekommande vårdrelaterade infektionerna tillsammans med urinvägsinfektioner, infektioner vid operation och luftvägsinfektioner.

Det är viktigt att påpeka att 70 % av kateterrelaterade infektioner i blodomloppet kan förebyggas. [4]Riktlinjerna och rekommendationerna för att förhindra sepsis i samband med användandet av venkateter inkluderar bland annat utbildning av personal, handhygien och aseptiska tekniker och, inte minst, valet av infektionsförebyggande katetrar. En sådan kateter är Bactiguards Infection Prevention Central Venous Catheter (BIP CVC). BIP CVC har ett väldigt tunt ytskikt av ädelmetaller fast förankrat på ytan vilket minskar adhesionen och tillväxten av olika mikrober och har visat sig bidra till att minska antalet kateterrelaterade infektioner avsevärt.

The World Sepsis Day, September 13
http://world-sepsis-day.org/?MET=HOME&vLANGUAGE=EN

The Worldwide Sepsis Congress,  8-9 September hittar ni här: http://www.worldsepsiscongress.org/


[1] World Sepsis Day http://www.world-sepsis-day.org/?MET=SHOWCONTAINER&vCONTAINERID=11
[2] NHS Choices http://www.nhs.uk/Conditions/Blood-poisoning/Pages/Introduction.aspx
[3] Sax et al. Implementation of infection control best practice in intensive care units throughout Europe:
[4] Pronovost P, Needham D, Berenholtz S, et al. An intervention to decrease catheter-related bloodstream infections in the ICU. N Engl J Med 2006;355:2725e2732