Medicinteknik med konsten som inspiration

Nyligen avtäcktes ett porträtt av Bactiguards innovatör, Billy Södervall på Bactiguards huvudkontor i Botkyrka. Porträttet som målats av den välrenommerade svenska konstnären Urban Larsson är en hyllning till den småländska innovatören och tillika upphovsmannen till Bactiguards unika infektionsförebyggande teknologi.

”Billy Södervall är Bactiguards DNA, det är han som är upphovsmannen bakom vår unika teknologi”, berättar Christian Kinch, VD på Bactiguard och beställare av porträttet.
”Porträttet är en hyllning till en mycket speciell man vars livsverk räddar minst 10 liv varje dag!”

Det är den välrenommerade svenska konstnären Urban Larsson som målat porträttet av den småländske uppfinnaren. Urban Larsson har tidigare bland annat haft det ärofyllda uppdraget att föreviga H.M. Drottning Silvia, ett porträtt som tillhör Nationalmuseum och hänger på Gripsholm slott.

Redan i unga år började Billy Södervall samarbeta med ingenjören och ljusexperten Axel Bergström. Bergström hade varit lärling till Gustav Dahlen – 1912 års Nobelpristagare i fysik – och innovatören bakom Agafyren. Bergström utvecklade och förde tekniken att applicera ett tunt lager av metall på icke-ledande material vidare till sin adept Billy Södervall. Billy förädlade tekniken ytterligare och utvecklade applikationsområdet till vad som idag är Bactiguards infektionsförebyggande teknologi, som förhindrar att bakterier fäster och bildar biofilm på medicintekniska produkter.

Billy är fortfarande verksam i företaget och arbetar ständigt med nya applikationsområden inom medicinteknik.
”Billy är som en vandrande, sprudlande, energifylld popcornmaskin av idéer”, förklarar Christian Kinch. ”Och samtidigt en ansvarsfull person som aldrig skjuter upp något till morgondagen.”

Konstnären Urban Larsson och uppfinnaren Billy Södervall hittade flera gemensamma nämnare inom konsten och vetenskapen under sina många och långa möten i Larssons ateljé i Amsterdam.

”Vi arbetar båda med något som baseras på verkligheten och kräver direkt observation”, konstaterar Larsson. ”Både inom konsten och inom vetenskapen måste vi observera och ta ett steg tillbaka, innan vi kan gå vidare.”

”Det var en stor upplevelse att få bli porträtterad, avslöjar Södervall. ”Det var första gången någonsin som någon har fått mig att sitta stilla 3-4 timmar i sträck! Dessutom hade jag och Urban många djupa och intressanta diskussioner under alla dessa timmar. Det finns en tydlig koppling mellan kemi och konst. I likhet med konsten så är det allra viktigaste i mitt utvecklingsarbete att hela tiden observera vad som händer”.

”När jag först fick veta att jag skulle bli avporträtterad så fick jag bara inte ihop det, berättar Södervall. Vad hade jag och drottningen gemensamt? Men så kom jag på det! På Bactiguard har vi ju en teknik med ädla metaller; guld, silver och palladium…. och det är ju lite ädelt i det! Jag är enormt tacksam, det var en väldig upplevelse att bli avporträtterad”, avslutar den småländske innovatören vars porträtt nu finns att beskåda på Bactiguards huvudkontor i Botkyrka.