Historia

Historia

Bactiguard bildades 2005. Vår teknologi är dock betydligt äldre än så, närmare bestämt 100  år och härstammar från den svenska Nobelpristagaren i fysik 1912, Gustav Dahlén, känd som mannen bakom AGA fyren.  

Gustav Dahlén hade en lärling som hette Axel Bergström. Denne utvecklade och förde tekniken, om att applicera ett tunt lager metall på icke ledande material,  vidare till sin lärling Billy Södervall. Södervall, innovatören bakom Bactiguard-teknologin, förädlade tekniken och är fortfarande verksam inom företaget.

Historia

UTVECKLAR KONCEPTET

Utvecklingen av ytskiktet av ädelmetaller för applicering på medicintekniska produkter påbörjades redan under 1970-talet. Resultatet var väldigt bra och ledde till att Bactiguards innovatör Billy Södervall sökte patent för innovationen i USA och snart var succén ett faktum. 

Ett samarbete påbörjades med det amerikanska medicintekniska företaget C.R. Bard. 1994 godkände den amerikanska regulatoriska myndigheten FDA försäljningen av Bardex IC urinvägskatetrar som applicerats med Bactiguards ytskikt. Det kommande året lanserades katetrarna på marknaden.  

Historia

GRUNDAR BACTIGUARD

Det svenska företaget Bactiguard AB bildas 2005 och förvärvar verksamheten samt teknologin från den tidigare ägaren Adensive Technology. Bactiguard tar nu teknologin ett steg längre för att förebygga och bekämpa infektioner, minska användningen av antibiotika och förhindra spridandet av multiresistenta bakterier. Under 2006 etableras en utvecklings- och produktionsenhet i Markaryd, i södra Sverige, med fortsatt fokus på vidareutveckling av teknologin.  

Historia

LANSERAR EGEN PRODUKTPORTFÖLJ

2006 påbörjas arbetet med att utveckla en egen produktportfölj och 2008 sker den första leveransen av Bactiguard-belagda urinvägskatetrar i latex, Bactiguard Infection Protection (BIP Foley Catheter).  2010 lanseras urinvägskatetrarna även i silikon.

2013 lanseras Bactiguard-belagda endotrachealtuber (BIP ETT) och centrala venkatetrar (BIP CVC). Samma år etableras en produktionsenhet i Malaysia, som ansvarar för företagets produktion av urinvägskatetrar.  

Historia

INTRODUCERAS PÅ BÖRSEN

I juni 2014 introduceras Bactiguard på börsen. Aktien listas på NASDAQ OMX Stockholm under namnet Bacti. Syftet med börsintroduktionen är refinansiera bolaget och främja fortsatt utveckling och tillväxt.

 

Historia

NYTT integrerat HUVUDKONTOR  

 I slutet av 2014 flyttar Bactiguard till det nya huvudkontoret på Alfred Nobels Allé i Tullinge, söder om Stockholm. Det nya kontoret gör det möjligt att samla alla kompetenser och funktioner som försäljning, forskning, produktion och produktutveckling under ett och samma tak. En annan fördel med etableringen i det nya Karolinska Institutet Science Park är närheten till forskningen och utbildningen på Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan samt sjukvården på Karolinska Universitetssjukhuset, som främjar ett ökat samarbete.