Ingrid Svensson

NU KAN VI UMGÅS MED MÄNNISKOR IGEN


Ingrid är en sällskaplig kvinna med många järn i elden. Hon har gjort en stor anhöriginsats sedan hennes sambo Sven drabbades av en stroke. De första åren efter stroken tvättade Ingrid ständigt eftersom sambon behövde använda blöja. När han för fem år sedan istället fick en kvarliggande kateter hoppades hon att livet skulle bli lättare. Det blev det inte. Sven drabbades efter en tid av bakterien Pseudomonas aeruginosa, som färgar urinen lila och sprider en stark, karaktäristisk lukt i rummet. Han blev en ”luktpatient”.

”Det stank unket och värre än unket. Jag kan inte tåla den lukten! Inte barnbarnen heller, de sa till sina föräldrar att det luktar ju jättehemskt hos mormor och Sven” säger Ingrid.

Ingrid slutade bjuda hem bekanta. Möjligen kunde det gå inom någon dag från det att katetern var renspolad. Hon ville heller inte ta med Sven ut på stan trots att han alltid älskat att gå ut och äta och titta på folk. Sven själv kände inte av odören, utan det var omgivningens problem. Ingrid led.

”De senaste åren har varit jobbiga. Jag har varit nära att separera och flytta för luktens skull.”

Men när Ingrid sitter på urologmottagningen i Oskarshamn och pratar med sjuksköterskan Anna Johansson är situationen en annan.

”Sven har fortfarande kateter – men det luktar inte ett dugg!” berättar Ingrid, som har fått sitt sociala liv tillbaka sedan Sven har fått byta kateter.

Det var en kollega till Anna som i ett samtal föreslog att patienten skulle prova en BIP Foley Catheter. Anna tog upp det med läkaren, som genast fattade beslutet att skriva ut bakteriehämmande katetrar åt Sven istället för de traditionella. Den kateter som Sven hade innan bytet till Bactiguard började lukta redan efter ett par dagar. Även sköljning av katetern höll borta lukten i endast ett par dagar. Med Bactiguards lösning var katetern luktfri en hel månad och därför ingick det i ordinationen att kateterbyte nu skulle ske med en månads mellanrum.

”För läkaren var det självklart att patientens anhöriga inte ska behöva leva med sådana luktproblem som de hade” berättar urologsjuksköterskan Anna Johansson.  

Däremot uppfattar både hon och Ingrid att det finns en brist på kunskap i kommunen om vad de infektionshämmande katetrarna kan göra för livskvaliteten hos patienter och anhöriga.

”Men jag ger mig inte nu när jag vet att vi kan slippa lukten” säger Ingrid och hoppas att hennes berättelse kan hjälpa andra när de får veta att det går att få bukt med luktproblemen.

*Ingrid och Sven är fingerade namn